Τι ειναι ο Αλλος Ανθρωπος

Image
Image
Image
Image
Image
Ιστορία πως ξεκινήσαμε

Η κοινωνική κουζίνα "Ο άλλος άνθρωπος" είναι πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011.
Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Το Σεπτέμβριο του 2009 απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του. Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τόστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή και έκανε όπως λέει ο ίδιος αυτό που σπούδασε (μάρκετινγκ): ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο.
Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η ιδέα της "κοινωνικής κουζίνας".

Image
Image
Image
Image
Η Φιλοσοφία μας Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Η κοινωνική κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος” δεν είναι μια κίνηση φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης. Αντίθετα είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και αγάπης, που ξεκινά αλλά και καταλήγει στον καθένα από εμάς. Τα μαγειρέματα μας δεν είναι συσσίτιο προς κάποιους που το έχουν ανάγκη. Αντίθετα συμμετέχουμε όλοι ενεργά, μαγειρεύουμε παρέα και τρώμε όλοι μαζί, από το ίδιο καζάνι. Τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί, είναι ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο.
Η ιδέα ήταν και είναι ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις θα έχουν ένα γεύμα στο δρόμο. Είτε είναι άστεγοι, είτε εθελοντές, είτε απλά περαστικοί. Έτσι το φαγητό γίνεται μέσο ώστε άνθρωποι διαφορετικοί να έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους." Ίσοι γύρω από την κατσαρόλα. Χωρίς ντροπή
Όλες οι δράσεις στηρίζονται μόνο και αποκλειστικά στις προσφορές των απλών ανθρώπων σε τρόφιμα και σε χρόνο, καθώς η κουζίνα δεν είναι ΜΚΟ και δεν χρηματοδοτείται από κανέναν επίσημο φορέα.
Ο "Άλλος Άνθρωπος" είμαστε όλοι εμείς που συμμετέχουμε, με οποίον τρόπο μπορούμε.

Το Οφελός μας Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Το κέρδος του να συμμετέχεις στις δράσεις της κοινωνικής κουζίνας του “άλλου ανθρώπου” με όποιο τρόπο διαλέξεις είναι πολύ μεγαλύτερο από το να γεμίσεις μερικά στομάχια με φαγητό.
Εξασκείς το μυαλό σου προσπαθώντας να βρεις νέες ιδέες, ανακαλύπτεις κρυμμένες σου δεξιότητες και γνωρίζεις νέους ανθρώπους.
Aυτος ακριβως ειναι και ο στοχος του αλλου ανθρωπου,να γινει και απο αλλους ανθρωπους,ομαδες,συλλογικουητες σε καθε γειτονια!! Γιατι αυτο το σπυρακι,αυτος ο κοκος αμμου που ειναι ο αλλος ανθρωπος ειναι περισσοτερο απο το τιποτα,απο το να μην κανεις κατι για σενα τον ιδιο,τον ευατο σου,αν λοιπον μαζευτουν πολλοι κοκοι αμμου θα εχουμε ελπιδα να φτιαξουμε καλυτερο κοσμο,καλυτερους ανθρωπους,κοινωνικους,χωρις ρατσισμο και φασισμο και φυσικα καλυτερη κοινωνια ,για να ζουμε καλυτερα,εμεις,τα παιδια μας και ολοι.
Έλα στην παρέα του Άλλου Ανθρώπου, πρώτα για σένα..και μετά για τους άλλους.

Αφιερώματα και συνεντεύξεις σχετικά με τον αλλο ανθρωπο